WERKPLEKINSTELLING

werkplekinstelling werkplekinstructie

Ergonomische werkplekinstellingen

Wat houden werkplekinstellingen in?
Werkplekinstellingen zijn korte interventies op de werkplek. Hierbij wordt bij bedrijven of instellingen vaak bij meerdere medewerkers gekeken naar de instellingen van de werkplek, en worden er, zo mogelijk, meteen aanpassingen verricht. Het uitvoeren van een werkplekinstelling wordt ook wel werkplekinstructie genoemd.


Wanneer kiest u voor een werkplekinstelling?

  • Denk hierbij met name aan beeldschermwerkplekken waarbij de bureaustoelen meteen op juiste hoogte, en zitdiepte worden ingesteld, de hoogte van rugleuning, armsteunen, de hoogte van bureau, de hoogte/diepte van het beeldscherm en toetsenbord/muis en eventueel andere gebruikte middelen worden ingesteld op de juiste ergonomische posities. Ook worden er korte instructies gegeven aan medewerkers over de juiste houding om zo te komen tot een ergonomische werkplek.

  • Er wordt bij het beoordelen van de kantoor/beeldschermwerkplek onder meer gebruikt gemaakt van de Multidisciplinaire Richtlijn Computerwerk en de meest recente versie van de NPR 1813. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van houding- en bewegingsobservaties en -analyses zoals deze binnen de (bedrijfs-)oefentherapie gebruikt worden.

Wat vaak aangenomen wordt is dat personen van gelijke lengte dezelfde instellingen krijgen. Niets is minder waar!
Belangrijk aspect bij het ergonomisch instellen van bijvoorbeeld kantoormeubilair is dat dit individueel dient te gebeuren.Iedereen heeft een andere lichaamsbouw, en andere lichaamsverhoudingen.

Daarnaast zijn bijvoorbeeld de taken die uitgevoerd worden, het dragen van een (multifocale) bril, het al dan niet blind kunnen typen, allemaal zaken die leiden tot verschillende instellingen. En zeker niet onbelangrijk is of de persoon in kwestie de instellingen als aangenaam ervaart! Kortom instellingen zoals vaak op plaatjes wordt gezien -waarbij het hele lichaam in 90 graden hoeken is ingedeeld- zijn niet bruikbaar om een ergonomisch verantwoorde werkplek te krijgen.

Na het instellen van de werkplek wordt er altijd een kort rapport afgegeven aan de werknemer waarin de belangrijkste instellingen nagelezen kunnen worden.
Meestal zijn werkplekinstellingen terugkerende interventies bij bedrijven waar, bijvoorbeeld door het inlenen van personeel, regelmatig nieuwe mensen komen te werken.

Is er sprake van (dreigend) ziekteverzuim bij uw werknemer(s) dan is het vaak noodzakelijk om een werkplekonderzoek te laten verrichten. Een werkplekonderzoek is uitgebreider en omvat meer dan alleen het instellen van de werkplek.

Share by: